HORT MUSEU LLEDONER. Finals d’estiu i tardor 2015.

A finals d’agost:

A finals d’agost les flors del passadís central feien molt goig i l’espiral d’aromàtiques s’anava omplint. Així doncs, la biodiversitat de l'hort augmentava, i fèiem una crida a la fauna auxiliar que ens ajudaria a mantenir les plagues a ratlla.

 

OCTUBRE 2015 evolucio espiral aromatiquesFINAL ESTIU 2015 flors hort

 

Per setembre:

Hem menjat figues de la figuera que hi ha a l’entrada de l’hort. Hem convidat la gent del barri i els hortelans veïns dels horts de Càritas a collir figues, també n’hem gaudit nosaltres mateixos. Ha quedat ben buida. L'hort és per compartir!

Hem plantat: carxofes

Hem collit tomàquets tardans, els de la Reina tenen un tamany considerable, i porros.

Les ventades de final de setembre han sacsejat fort les mongeteres, que ja tenien molta mata i molta mongeta. Hem hagut de fer un entramat amb canyes lligant les tomaqueres en diagonal per la part de dalt. Ha quedat molt ferm.

SETEMBRE 2015 entramat canyes mongeteres

 

Per octubre:

Hem plantat: col de paperina, col de galàpeg, bròquil de Sta Teresa, enciam llarg de Tremp, escarola de cabell d’àngel o perruqueta, espinacs d’hivern, bledes de fulla ampla, àpit i porros.

Hem recollit llavor de mongeta tendra llaminera de dos bancals.

Apareix al nostre hort una gallina feliç i atleta que es dedica a picar cols i enciams. Hi ha diferents intents d’aplegar-la fins que un dia una família ho aconsegueix i se l’emporta a casa seva.

OCTUBRE 2015 gallina silvestre

Pel novembre:

A inicis de novembre, hem plantat pèsols de ganxo, un planter dels alumnes de l’IES Cumella (quina bona feina fan aquest jovent del Cumella) i també cebes.


Arramanguem les mates de mongeta seca, collim la mongeta del ganxet i paretana (no les desgranem, la conservem dins de les tavelles), deixem la rènega negra.

Pel desembre:

Hem participat a la Festa del Centre Cívic Nord i veïns del barri Nord de Granollers, en aquesta festa els diferents col·lectius posaven paradetes de menjars cuinats i begudes, hi havia corals i altres activitats per als nens y nenes.

El nostre grup de l’Hort Museu del Lledoner hem ofert al veïnat un tast dels tres tipus de mogeta que tenim a l’hort : paretana, ganxet i rènega negra.

I hem organitzat la batuda de les mongetes que ha despertat un a gran afició a grans i petits. Per una banda, desgranaven manualment les mongetes del ganxet, i per altra, picaven amb la forca i saltaven per sobre de les mates de rènega negra per obrir-ne les tavelles i treure’n les llavors.

Festa C Civic Nord hort mongeta ganxet 2015 aFesta C Civic Nord hort mongeta  renega 2015 a

Tenim guardades llavors de: mongeta seca del ganxet, mongeta seca paretana, mongeta seca rènega negra, mongeta tendra llaminera, carbassa del violí, carbassó de Mas pujol, tomàquet de la Reina i de la flor anomenada crestes de gall.

Estem en contacte amb el Banc de Llavors Orientals del Museu de La Tela, per compartir llavors, per aconseguir-ne i per contactar amb les persones, entitats i centres que fan planter ecològic i de la zona del Vallès Oriental.

Hem llaurat amb l’aixada la terra de la zona de les mongeteres i la deixarem reposar durant l’hivern,tal com recomanava l’Etern, hortelà del Vallès Oriental que va aconseguir la saviesa del camp conservant i fent fructificar les llavors.

Festa C Civic Nord hort degustacio mongetes 2015

 

 

Divendres, 15 Gener 2016 16:30