UNA BONA TARDA DE PRIMAVERA A L’HORT.  30 de març 2017

“Els del Nord et portem a l’hort”. Una col·laboració de l’Hort Museu Lledoner de La Magrana i el Centre Cívic Nord.

La gent de l’hort vàrem rebre grans i petits quan sortien de l’escola a la plaça del costat del centre Cívic Nord tot explicant el conte del Patufet i la col.

I sota els el oms de l’hort vàrem explicar les tasques hortelanes que teníem preparades: sembra de mongeta tendra Perona del Pep, sembra de flors, arrencada de cebes tendres, tast d’infusió d’herbes aromàtiques, construcció d’un espantaocells i plantada d’un enciam en un test per endur-se’l i cuidar-lo.

Vàrem passar una bona tarda de primavera!!!

I continuarem! Ens agrada compartir experiències de l’hort amb la gent del barri!

Dimarts, 26 Setembre 2017 17:52 a Novetats TAGS


Fa uns mesos nens i nenes del Centre Obert del Lledoner – el grup dels petits- ens van construir unes estaques amb els noms de les plantes de l’espiral d’aromàtiques i les vam col·locar entre tots al costat de cada planta.

Aquest novembre ha sigut el grup dels grans del Centre Obert del Lledoner els qui han acabat una tasca encomanada pel grup de l’hort: els suports per als cartells de cada cultiu.

La visita va ser molt agradable, el grup dels petits van menjar pastanagues que teníem preparades i després van arrencar raves i més pastanagues. El grup dels grans van estar col·locant els primers suports amb els cartells i parlant de com havia anat la feina, van comentar que si tenim alguna altra proposta per ells que els ho diguem, vàrem acabar la visita bebent infusió calenta de marialluïsa.

Els esperem a tots per veure l’hort en una altra estació de l’any i fer algunes tasques hortolanes.Grup petits C Obert Lledoner tardor 2016Detall suport cartell hort fet grans C Obert Lledoner tardor 2016

Dimarts, 06 Desembre 2016 19:19 a Novetats TAGS

Cols, bròquils i porros ja estan plantats ocupant una bona part de l’hort. En J. Puig ens ha fet donació de llavors de varietats locals i nosaltres hem fet el planter; es tracta de les cols de pell de galàpet, les cols de paperina, els bròquils de Sta. Teresa i els porros de l’Etern.

Els tomàquets continuen sent una meravella, hem entrat a la tardor i encara tenim producció d’algunes de les varietats que vàrem plantar el juliol del planter del J. Puig i d’altres agricultors de la Fira del tomàquet de Sta Eulàlia. Pênsem que a principis d’octubre podrem recollir els últims tomàquets de ramallet, prat, Riells, pometa i poma ple; de tomàquets rosa de l’Etern ja no ens en queden.

Aquesta any la collita de mongeta seca no serà tan productiva com l’any passat. Tenim plantades quatre varietats locals de mongeta seca: ganxet, carall, rènega negra i genoll de Crist. Un cop acabada la collita tractarem el terreny tot preguntant als nostres mestres agricultors.

Ens despedim de les albergínies i els pebrots i ja ens hem menjat les patates kenebec i les boníssimes del bufet de la collita del juliol. Veiem com rebroten les carxofes i plantem enciams mentre les aromàtiques de l’espiral van fent la seva via.

Dilluns, 03 Octubre 2016 14:16 a Novetats TAGS

Visita nens prev obesitat infantil Hospital Gr 15 juny 2016 h

15 de juny. Ens visiten  l’hort dos grups de nens i nenes

 

El dimecres 15 de juny vàrem tenir la visita de dos grups de nens i nenes de Granollers.

Per una banda, va venir el grup de nens i familiars per a la prevenció de l’obessitat Infantil de l’Hospital de Granollers, varen recorrer tot l’hort mirant els diferents cultius i parlant de les seves característiques, sense presses i amb bones dosis de curiositat. Ens agrada molt aquesta col·laboració hort-hospital i ja és el segon any que la fem.

Per l’altra , va venir el grup de nens i nenes del Centre Cívic del Lledoner amb les seves monitores, que havien estat fent el treball de retolació dels noms de les plantes de l’espiral d’aromàtiques. Va ser tota una festa per la vista, el gust , el tacte i l’olfacte: oloraven les diferents plantes aromàtiques…, tastaven branquetes de fonoll i algunes maduixes…, miraven de reconèixer/endevinar/aprendre els noms de cadascuna…,i anaven clavant les estaques de colors amb els rètols del nom de cada aromática.

El resultat el podeu veure a la foto. Vàrem acabar l’activitat bebent infusions naturals fresques, llimona amb mel, i menta-poliol amb mel.

La gent de l’hort estem molt feliços amb aquestes dues visites!

 

Retols fets i posats pels nens C Civic Lledoner 15 juny 2016 h

Dimarts, 21 Juny 2016 17:18 a Novetats TAGS

Patates sembra marà 2016 cPatates sembra marà 2016 d

Març 2016

Per Sant Josep toca plantar patates! i així ho hem fet nosaltres tot i que pel canvi climàtic es podrien haver plantat abans. Hem sembrat  tres crestalls de patates del bufet blanc i tres de kenebec. El dia abans de la sembra hem tallat les patates grillades i les hem arrebossat amb cendra per evitar malures. Seguint els bons consells de persones amb experiencia,com l’avi del Marc, hem treballat una mica més la terra de l’espai dedicat a la sembra de patates per desterrossar-la.

Continuem fent uns bons menjars de verdures d’hivern de l’hort: carxofes, espinacs, àpits i bledes.  Les cols I els bròquils s’han acabat I només conservem algunes plantes per llavor. Aviat podrem menjar cebes tendres i porros i per fer un bon àpat de pèsols haurem d’esperar una mica, però n’hem provat alguns de tendres i són deliciosos.

 

Dilluns, 21 Març 2016 10:34 a Novetats TAGS

A finals d’agost:

A finals d’agost les flors del passadís central feien molt goig i l’espiral d’aromàtiques s’anava omplint. Així doncs, la biodiversitat de l'hort augmentava, i fèiem una crida a la fauna auxiliar que ens ajudaria a mantenir les plagues a ratlla.

 

OCTUBRE 2015 evolucio espiral aromatiquesFINAL ESTIU 2015 flors hort

Divendres, 15 Gener 2016 16:30 a Novetats TAGS

fotos 2015 1308.jpg

Finalitzem la trilogia de posts amb un inventari de l'estat de l'hort del lledoner a data d'avui, l'hort produeix i alhora dona molta feina, estigueu atents perquè potser aviat fem una crida entre els socis per aconseguir més mans per treballar i més boques per alimentar:

Aquest agost una colla de resistents als mosquits i a la calor han plantat mongeteres, posat les canyes i desbrossat. I quan han vingut les fortes pluges l’hort ha resistit. La situació és la que segueix:

MONGETERES: Les mongeteres dels cinc bancals  (4 varietats: perona, rènega, paretana i ganxet) van creixent bé, farem un seguiment perquè estiguin sempre desbrossades d’altres herbes.

Mongeteres agost 2015.jpg

MILPA: De la milpa veiem que el blat de moro està apunt, també ja es poden començar a collir algunes mongetes i les carabasses van creixent. Considerem que l’experiment de la milpa a les nostres latituds i clima no acaba de donar els resultats esperats, el blat de moro s’ajeu, la carbassa estaria més bé airejada en un terreny pendent perquè ara queda tocant el sòl humit (en una propera plantada la posarem al terreny pendent que dóna als hort de baix)  i les mongetes lluiten amb el blat de moro.

fotos 2015 1296.jpg Blat de moro agost 2015.jpg

 

TOMAQUERES: LEs tomaqueres han produït tot i que les mates no s’han fet molt altes, de la qualitat del producte van donar fe els socis que es van acostar al tast de tomàquets del 18 de juliol. Les tomaqueres tardanes van creixent bé, sobre tot les de la Reina.

 

fotos 2015 1293.jpgfotos 2015 1315.jpg

 

FLORS AJUDANTS: Molt espectaculars, necessiten un segat de l’herba que les envolta i que quedi un camí central marcat. >ALBERGÍNIES I PEBROTS: les albergínies són petites però mol bones, encara van fent, quant als pebrots han fet poca feina. ESPIRAL AROMÀTIQUES:Finalment a la zona experimental hi hem construït una gran espiral d’aromàtiques amb un munt de plantes medicinals o de propietats culinàries. Funciona bé, tret d’algunes plantes que caldrà canviar de lloc o substituir. Reconeixem que l’experiment és original i es fa mirar, serà interessant veure evolució.

11419295_501377926682381_1829134473_n.jpg fotos 2015 1311.jpg fotos 2015 1314.jpg

PORROS: Creixen molt bé, farem el seguiment perquè el bancal estigui ben desbrossat i les carbassoneres no hi entrin.

FIGUERA: estarem al cas de quan les figues estiguin apunt i pensarem com convidem amb la gent del barri ARBRES PLANTATS: Una veïna ens han regalat un ametller i dos llimoners i els hem plantat.

 

Les properes feines seran, a part de desherbar contínuament, acondicionar els bancals no productius per a els cultius de tardor,i  instal·lar la cartelleria que ha de convertir el nostre hort en un museu.

La feina a l’hort mai s’acaba!

Dijous, 20 Agost 2015 23:50 a Novetats TAGS

 

J Enciams 24 05 2015.jpg

Amb l'abril va arribar el moment de plantar, es van plantar tomaqueres de "Nas de Bruixa o pebroter" "Cor de Bou", "Rosa de l'Etern", "Poma Ple", "pometes" entre altres, i carbassoneres "MasPujols". També es va cobrir de palla els bancals per conservar la humitat.

Es van celebrar reunions per planificar plantades i responsabilitats i ens vam coordinar amb diferents persones i entitats vallesanes. Com a exemple la gent del GOT van planificar la construcció de caixes niu de mallarenga per als oms de l'hort. A veure si aquests ocells ens ajuden amb els insectes perjudicials!

 

Plantada tomaqueres 18 04 2015.jpg G Plantada carbassons.jpg

 

A primers de maig vam plantar el planter d’enciam "del Sucre" i "Escaroler",albergínia "Lila del Vallès" , pebrot "de Morro de Vedell" i "Esquena Verd". i llavor de blat de moro "del Queixal". Les tomaqueres pujaven  bé, calia treure sovint els "xupons" i demanaven les canyes com a tutors.

Les carbassoneres van patir una forta plaga de pulgó, els vam fer un tractament amb sabó potàssic diluït en aigua i les vam recuperar gairebé totes.

Al bancal de blat de moro vam començar a fer experiments,  inspirats en una tècnica sud-americana (Milpa) s’hi va afegir llavor de carabassa "del violí" i més endavant mongeta "Perona del Pep" amb la idea de que s’hi enfili.

I Plantada alberg i pebrots 9 05 2025 a.jpg I Plantada alberg i pebrots 9 05 2025 b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A final de maig véiem amb satisfacció que totes les plantes pujaven bé, es van preparar nous bancals, un per fer una segona milpa i l'altre per plantar plançons petits de tomàquets pometa i del prat entre altres, que ens van facilitar els nois de la UEC (Unitat d'Escolarització Compartida de Granollers). Uns altres bancal per a porros i mongeta tendra va quedar preparats,  vam posar canyes a les tomaqueres i va començar la batalla contra les herbes adventícies, una dura batalla de la que parlarem en el proper post.

A finals d'abril va destacar l'acte de "A les places!" un acte on diferents col·lectius de la ciutat que treballen al voltant de l'horta i la natura van fer tallers i van passar pel nostre hort. Es van fer caixes niu, un espantaocells i es van plantar alguns planters.

 

J Carabassa milpa 24 05 2015.jpg J Hort dia 24 05 2015 b.jpg J Carbassons 24 05 2015.jpg

 

Dijous, 20 Agost 2015 21:39 a Novetats TAGS

D Motocultor i parcel.les 28 03 2015 a.JPG

Ja fa molt de temps que la comissió d'horteres de la Magrana us devíem un conjunt de posts per informar què ha estat passant durant gairebé mig any a l'hort que la Magrana té al barri Lledoner, o sigui que, abans que començi la follia de la Festa Major i s'iniciï el curs, intentarem subsanar aquest deute en uns quants posts. 

Els primers passos: A finals de Gener, i amb aquella il·lusió amb que s’enceten els projectes vam visitar el terreny. Hi vam agafar mostres de terra per analitzar-les, vam inspeccionar l’arqueta de l’aigua per regar i vam demanar algunes adeqüacions per poder instal·lar el nostre rec. Vam medir el terreny i vam prendre l’acord de fer quatre parcel·les de 10 x 5 m. amb un passadís en creu de 2 m. d’ample perquè els visitants que vinguin puguin, sense problemes, moure’s per veure les plantes sense trepitjar el terreny cultivat.

 

A terreny organitzacio 31 01 2015 b.jpg GenerFebrer 544.jpg

 

Vint dies després i amb les claus a la mà vam entrar un tractor per esterrossar el terreny que està molt endurit i compactat. Les analítiques de la terra ens van informar de que aquesta era correcta i de composició argilo-llimosa. Degut a que és una terra molt argilosa, ens aconsellen la gent de Llavors Orientals que la barregem amb llana d’ovella, ja que el teixit ajuda a que el terreny transpiri, i a més amb el temps es va podrint i fa d’adob (És una cosa que encara tenim pendent de fer). Començàvem a tenir algunes llavors i planters.

GenerFebrer 553.jpg GenerFebrer 555.jpg

 

Cap al 21 de febrer, un cop solucionat el que havíem demanat de l’arqueta, vam passar a la fase de posar els tubs principals de reg i vam continuar la recerca de planter de varietats antigues del Vallès Oriental.Es va establir un contacte periòdic i mitjançant uns representants del grup, amb les persones del Museu de La Tela que coordinen pagesos i estudiosos de les Llavors Orientals, i també amb la UEC (Unitat Escolarització Compartida), així com amb altres col·lectius.

C Reg principal 21 03 2015 a.JPG C Reg prinicipal 21 03 2015 b.JPG

 

>El dia 10 de març de 2015 l’Ajuntament de Granollers inaugura oficialment l’hort, a l’acte hi assisteixen els veïns del Lledoner. Just una setmana abans ens vam presentar a les entitats dels barris del Lledoner i l’Hostal i ens vam conèixer oficialment amb la gent de Càritas i Tarpuna.

2015-03-19_18.16.46.jpg

I aviat (dia 26 de març) comencem a difondre el projecte, per exemple a l’espai Magazine de Ràdio Granollers expliquem l’Hort del Lledoner.

http://www.radiogranollers.cat/RadioGranollers/ProgramesRadio/_whguwbci-Bts5VQLfKEVH8LDBm3FXut1

Pel que fa a l'adob, es va tenir la possibilitat de tenir compost gratis, però un cop analitzat no va complir els paràmetres ecològics, i per tant, es va buscar una alternativa de pagament. Es van medir i marcar les parcel·les definitives, deixant entre els tres Oms de l’entrada i les parcel·les queda un bon espai per cultius més "experimentals". Es va continuar esterrossant amb un motocultor (de moment no ens desenganxem del petroli) i es va netejar el terreny d'objectes i pedres. El terreny començava a semblar un hort.

 

 

D Motocultor i arqueta 28 03 2015 c.JPG D Motocultor i parcel.les 28 03 2015 b.JPG

 

 

Dijous, 20 Agost 2015 18:08 a Novetats TAGS

CARBASSÓ

Les carbassoneres dels pagesos de la Magranen ja tenen flor! En uns quinze dies ja podrem gaudir dels primers carbassons de la temporada.

Dissabte, 02 Maig 2015 17:15 a Novetats
Pàgina 1 de 4